Բնագիտական փորձեր
Եփած ձուն
Եփած ձուն հեշտությամբ պտտվում է սեղանի վրա , իսկ հում ձուն դժվարությամբ է պտտվում ,կարելի է ասել չի էլ շարժվում հարթ տարածության վրա: Պատճառն այն է , որ հում ձվի մեջ դեղնուցն ու սպիտակուցը շարժվում են , խանգարելով , չթողնելով ձվին պտտվել: Եփած ձվի պինդ պարունակությունը թույլ է տալիս նրան պտտվել , հեշտությամբ շարժվել:
Ցատկող ձուն
Անհրաժեշտ են ` ձու, ջուր, քացախ, թաս և լապտերիկ:
1.Հում ձուն դնենք ջրով լի բաժակի մեջ և թողնենք մի քանի ժամ:
2. Մի ուրիշ հում ձու դնենք քացախով լի բաժակի մեջ և նույնպես թողնենք մի քանի ժամ:
4. Հետո նայենք , տեսնենք , թե ինչ տեղի կունենա: Կտեսնենք , որ ջրում գտնվող ձվի հետ ոչինչ չի պատահել:Իսկ այն ձուն ,որը գտնվել էր քացախաջրում փոխվել էր` նրա կճեպը փափկել է :Այդ ձվի կճեպը , եթե շոշափես , կհիշեցնի ռեզինե գնդակի:
5. Հիմա փորձենք ձվերով 2 բաժակները թողնել 7 օր:Դրանից հետո վերցնենք քացախաջրի մեջ եղած ձուն և մութ սենյակում նրա վրա լապտերիկ պահենք : Ձուն լույս կարտացոլի:
Մեկ ուրիշ տարբերակ
Հանիր ձուն քացախից , պահիր թասի վրա որոշ բարձրության վրա :
Ձուն բաց թող: Կարծում ես այն կջարդվի: Փորձիր և կտեսնես , որ այն<< վեր կցատկի>>, չի ջարդվի : Քացախի մեջ գտնվող ձվի կճեպը ենթարկվում է զանազան փոփոխությունների, սկզբից փափկում է , իսկ հետո ասես անհետանում է :
Լողացող ձուն
Այս փորձի համար մեզ անհրաժեշտ է 2 ձու, 2 բաժակ ջուր և աղ։
Զգուշորեն տեղադրում ենք ձուն ջրով լի բաժակի մեջ։ Քանի որ ձվի խտությունը ավելի մեծ է, այն միանգամից իջնում է բաժակի հատակը։ Երկրորդ բաժակի մեջ մի քանի ճաշի գդալ աղ ենք լցնում և լուծում, ինչից հետո միայն լուծույթի մեջ գցում ենք ձուն։ Զարմանալի է, սակայն երկրորդ ձուն չի սուզվի։
Բացատրություն՝ Ձվի միջին խտությունը շատ ավելի մեծ է քան ջրինը։ Սակայն աղաջրի խտությունը ավելի մեծ է քան ձվինը։
Աղը, բիբարը և փուչիկը
Թղթի վրա լցնենք աղ և բիբար/սև կամ կարմիր/:Աղն ու բիբարը լավ խառնենք:Վերցնենք մի հատ փուչիկ ու փչենք:Փչած փուչիկը քսենք բրդյա շորին:Հետո այն մոտեցնենք աղու բիբարի խառնուրդին:Ինչ կտեսնենք:
Բիբարը կկպչի փուչիկին, իսկ աղը կմնա իր տեղում:
Ձուն լողալ է սովորում
Փորձի համար անհրաժեշտ է — հում ձու, ջրով բաժակ, մի քանի ճաշի գդալ աղ:
1. Հում ձուն գցում ենք ջրով լցված բաժակի մեջ — կտեսնեք, որ ձուն կիջնի բաժակի հատակը:
2. Ձուն հանում ենք բաժակի մեջից, բաժակի մեջ լուծում ենք մի քանի գդալ աղ:
3.Ձուն նորից գցում ենք բաժակի մեջ: Ձուն կսկսի լողալ վերևում: Փորձեք էլի աղ ավելացնել և նկարագրեք …. ամեն գդալ աղ ավելացնելուց հետո որտեղ է լողում ձուն:
Աղը, բիբարը և փուչիկը
Թղթի վրա լցնենք աղ և բիբար/սև կամ կարմիր/:Աղն ու բիբարը լավ խառնենք:Վերցնենք մի հատ փուչիկ ու փչենք:Փչած փուչիկը քսենք բրդյա շորին:Հետո այն մոտեցնենք աղու բիբարի խառնուրդին:Ինչ կտեսնենք:Բիբարը կկպնի փուչիկին, իսկ աղը կմնա իր տեղում:
Ի՞նչ արեց յոդը
Անհրաժեշտ նյութե
1 հատ կարտոֆիլ
1 հատ խնձոր
Յոդ
Փորձի նկարագրությունը
Վերցնում են 1 հատ կարտոֆիլ ր 1 հատ խնձոր :Կարտոֆիլը , խնձորը բաժանում ենք 2 մասի : Կարտոֆիլի վրա կաթեցնում ենք մի քանի կաթիլ յոդ: Անմիջապես կարտոֆիլի վրա առաջանում է մուգ կապույտ հետք: Կարտոֆիլի մեջ եղած օսլայի շնորհիվ տեսանք վառ կապույտ հետք :
Յոդը կաթեցնում ենք կիսած խնձորի վրա, կտեսնենք ,որ առաջացավ ավելի բաց գույնի հետք :
Ձողիկը կաթուցիչ
Փորձի համար անհրաժեշտ է — ձողիկ՝ հյութի, երկու բաժակ
1. Բաժակները դնում ենք իրար կողք, մեկի մեջ ջուր, մյուսը՝ դատարկ
2. Ձողիկը մտցնում եմ ջրով լցված բաժակի մեջ:
3. Ցուցամատով սղմում ենք ձողիկի վերևի մասը, մատը սեղմած ձողիկը տեղափոխում ենք հարևան դատարկ բաժակ:
4. Ցուցամատը վերցնում ենք ձողիկի վրայից: Ձողիկի մեջի ջուրը թափվում է դատարկ բաժակի մեջ: Կարող եք փորձել մի քանի անգամ: Արդյունքում ջուրն ամբողջությամբ կտեղափոխվի դատարկ բաժակ:
Այս սկզբունքով է աշխատում կաթուցիչը, որը հաստատ կլինի ձեր տան դեղատուփում: